Pieter wordt over een jaar 18. Omdat Pieter een beperking heeft, zullen de consequenties anders zijn dan voor de andere kinderen. De tijd nadert om te onderzoeken wat er in verband met Pieters 18de verjaardag geregeld moet worden.

Financiën en verzekeringen

Rond de 18de verjaardag veranderen er verschillende financiële regelingen. Zo is het voor bepaalde regelingen nodige dat iemand met een beperking een eigen bankrekening heeft. Ook stopt vanaf het eerste kwartaal na de achtiende verjaardag de kinderbijslag en het kindgebonden budget.

Heb ik recht op huurtoeslag?

Iedereen van 18 jaar en ouder die (begeleid) zelfstandig woont en een woning huurt, kan in aanmerking komen voor huurtoeslag. De hoogte van de eventuele huurtoeslag is afhankelijk van de hoogte van de huur, inkomen en leeftijd. Huurtoeslag aanvragen, kan bij de Belastingdienst.

Heb ik recht op zorgtoeslag?

Iedereen vanaf 18 jaar met een zorgverzekering kan in aanmerking komen voor een inkomensafhankelijke zorgtoeslag. Zorgtoeslag aanvragen, kan bij de Belastingdienst

Door mijn beperking maak ik extra kosten. Kan ik dat ergens declareren?

Leven met een beperking brengt inderdaad extra kosten met zich mee voor zorg, vervoer, hulpmiddelen, aanpassingen en voorzieningen. Er is een website ontwikkeld waar regelingen staan om deze meerkosten te compenseren.

Wat verandert er aan de verzekeringen van mijn kind?

Aansprakelijkheidsverzekering
Vanaf de 18de verjaardag geldt dat desgewenst een eigen aansprakelijkheidsverzekering moet worden afgesloten.

Zorgverzekering
Iedereen van 18 jaar en ouder moet een eigen zorgverzekering afsluiten. Zorgverzekeraars hebben een acceptatieplicht voor de basisverzekering. Gemoedsbezwaarden moeten zich voor een bewijs van vrijstelling melden bij de SVB.

Meer weten over '18 jaar en dan'?

Contact
Over deze onderwerpen informeren we je op het Reformatorisch Zorgloket.